Fordulat a napelemeknél: mégis marad bizonyos esetekben az éves szaldó

Megosztás

A már meglévő napelemes beruházások esetében nem vezetik ki az éves szaldót, de nem ez az egyetlen lehetőség.

Lantos Csaba miniszter a Facebookon jelentette be, hogy megtartják a rendkívül kedvező elszámolási rendszert – írja a HVG.

“Megerősíthetem, hogy van mód az éves elszámolásra minden, már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket mostanáig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg”

– jelentette ki az energiaügyi miniszter, aki szerint „a jövő évtől is fenntartják az éves elszámolást a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre a telepítéstől számított tíz éven át.”

Hozzátette, hogy a megállapodás szerint a hivatal a lehető leggyorsabban elvégzi a szükséges rendeletmódosítást, és ezúttal azt is konkretizálta, hogy még kik maradhatnak benne az éves elszámolásban: mindenki, akinek már üzemel a háztartási napelemes rendszere, illetve azok is, akiknek már előkészületben van ilyen, vagy legkésőbb idén szeptember 7-ig jelezték fejlesztési igényüket, és a rendszert 2025 év végéig telepítik.

A miniszter szerint az ezután induló fejlesztések már a bruttó elszámolás alá kerülnek, ami európai uniós elvárás, de ennek részleteiről még nem mondott semmit, csak megismételte azt, amit már korábban többször is jelzett tárcája: hogy keresik a lehetőségét, hogy ösztönözzék az új beruházásokat.

A miniszter két hete még arról beszélt, hogy január 1-jével minden meglévő napelemes rendszer havi szaldóba, az újonnan telepítettek pedig bruttó elszámolásba kerülnek át. Az akkori bejelentés hatalmas felzúdulást keltett az érintettek körében, volt, aki arról beszélt, hogy esélye sem lesz, hogy megtérüljenek a beruházások.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek